Dzień Zdrowej Żywności
Dnia 29.03.2019 r. w naszej szkole odbył się DZIEŃ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI . Zaproszeni goście wygłosili prelekcje dla uczniów wszystkich klasy z kierunku technik technologii żywności. Panie Joanna Waśkowiak oraz Monika Tyczewska z Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Jarocinie przybliżyły młodzieży zagadnienia związane z nadzorowaniem produkcji wyrobów spożywczych. Młodzież dowiedziała się m.in. jakie warunki powinny spełniać zakłady przetwórstwa spożywczego, aby produkować bezpieczną żywność oraz jak wygląda urzędowa kontrola żywności. Kolejną atrakcją był wykład przedstawicielki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu z kierunku „Technologia Żywności i Żywienie Człowieka”, pani Klaudii Prządki, która omówiła zasady zdrowego odżywiania się. Następnie wiedzą z zakresu błędów żywieniowych pochwaliła się uczennica klasy III – Patrycja Stęchlicka, która w żartobliwy sposób przekonywała, że hasło jesteś tym co jesz nie jest pustym sloganem.
Na koniec spotkania młodzież została poczęstowana smacznymi a zarazem zdrowymi przekąskami i słodyczami. Przyszli technicy technologii żywności wzięli udział także w konkursie sprawdzającym wiedzę dotyczącą żywności. Czas upłynął w przyjemnej atmosferze i na pewno za rok – zapowiadają organizatorzy – zostanie zorganizowany taki dzień.